Deeleconomie in opkomst!

De deeleconomie is in opmars! Een goede reden dus om het seminar van initiatief Futurefields bij te wonen. Dit seminar over de deeleconomie vond afgelopen 28 oktober plaats op Avans Hogeschool Breda. Futurefields denkt na over de economie van morgen, en brengt studenten van de opleidingen commerciële economie (CE) en Small Business (SB), docenten en het bedrijfsleven samen om hun kennis en kunde te delen. Maar de deeleconomie, blijft dit zich uitbreiden de komende jaren of is het slechts een tijdelijke hype? Het seminar dat ik heb bijgewoond is een mooie aanleiding geweest dit verder te onderzoeken!

futurefields

Over de deeleconomie

Allereerst is het natuurlijk belangrijk te weten wat deze deeleconomie nou precies inhoudt, ook wel ‘collaborative economy’. Het is eigenlijk heel simpel: Spullen die we hebben delen met elkaar. Want kijk eens om je heen. Hoeveel spullen heb jij bijvoorbeeld in je huis liggen die je eigenlijk nauwelijks gebruikt! Hier gaat het allemaal om bij de deeleconomie. Er zijn tegenwoordig tal van platformen en faciliteiten waar je deze producten kunt aanbieden en zo kunt lenen aan bijvoorbeeld een buurtgenoot. Om het concreet te maken een voorbeeld: Stel je voor je hebt een te gek schilderij gekocht voor in huis. Eenmaal thuis kom je erachter dat die ene oude boor eigenlijk niet meer werkt, of nergens te bekennen is! Hoe handig zou het dan zijn dat je via een platform in de vorm van bijvoorbeeld een app of platform als Peerby kunt zien dat iemand 3 straten verder zijn boor te leen heeft en je die zo kan ophalen! De opkomst van de diverse platformen met betrekking tot de deeleconomie maken dit mogelijk. De deeleconomie gaat verder dan particulieren onderling. Want ook de b2b markt krijgt er langzaamaan mee te maken.

Initiatieven in opkomst

Het is niet voor niks dat de deeleconomie een steeds belangrijker aspect wordt om rekening meer te houden. Alleen al kijkend naar het aantal platformen dat reeds bestaat is het iets om rekening mee te houden en wellicht als bedrijf andere voor te zijn. Zo vind je hier een overzicht van een groot aantal platformen die perfect aansluiten bij deze trend van de deeleconomie. Opvallend is dat er eigenlijk al veel soorten bestaan in diverse sectoren, van eten tot producten, tot auto’s en zelfs b2b.

Een van de meeste bekende initiatieven peerbyzijn Uber en AirBnb. Uber is momenteel een grote vijand van de taxi sector. Uber is namelijk internet onderneming waar je via een mobiele app op zoek kunt gaan naar zowel officiële taxichauffers als privé chauffeurs. Door gebruikers in contact te brengen met chauffeurs wil Uber steden toegankelijker maken.

airbnbEen ander groot platform is AirBnb. “AirBnb is een online marktplaats voor de verhuur en boeking van privé-accommodaties”(Wikipedia). AirBnb is de afgelopen tijd zo hard gegroeid dat de sector in hotel en appartementen verhuur als vakantiesites hier serieus last van hebben. Zo is dit platform alleen in Nederland al het afgelopen jaar met 175% gegroeid.

Wat betekent de deeleconomie voor mijn bedrijf?

Gastspreker Martijn Arets vertelde tijdens het seminar het volgende: “The collaborative economy gaat elke bedrijfstak raken.” Dit geeft dan ook het toenemende belang aan van deze collaborative economy. Als bedrijf ga je er dus vroeg of laat te maken mee krijgen aldus Arets. Wil je als bedrijf echt inspelen op deze verandering en eventuele concurrentie van opkomende platformen voor zijn dien je als bedrijf open te staan voor verandering. Verandering in de mentaliteit en visie is dan noodzakelijk. Ten eerste moeten bedrijven deze verandering snappen. Een perfect voorbeeld van een groot e-commerce bedrijf wat haar mentaliteit en visie heeft bijgesteld is Bol.com. Uiteraard wil bol.com verkopen maar fungeert het tevens als een soort marktplaats. Tweedehands producten kunnen worden aangeboden op de website. Maar niet alleen tweedehands spullen maar ook bedrijven kunnen hun assortiment aanbieden op de website. Hierdoor vangen zij zelf nog commissie en spelen ze in op de deeleconomie. Een verandering als deze zal ook zorgen voor veranderingen in het businessmodel. Dit kan intern voor obstakels zorgen maar is noodzakelijk om de verandering succesvol door te zetten.

Tijdens het seminar waren gastsprekers Martijn Arets en Gerard Aaftink erg enthousiast over de deeleconomie en zijn er dan ook van overtuigd dat het alle bedrijfstakken zal gaan bereiken. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren blijft de vraag. Maar één ding is zeker: De deeleconomie is in opkomst en is iets wat je als bedrijf niet in de doofpot moet stoppen maar in de ogen moet kijken en creatief mee om moet gaan voordat een platform gebaseerd op de deeleconomie zomaar eens jouw grootste concurrent kan worden!

deeleconomie

Effecten van de deeleconomie

De deeleconomie heeft zowel positieve als negatieve effecten. Het positieve van de deeleconomie is:

  • Heb het toch al: Je hebt de spullen toch al, dus waarom zou je ze niet delen?
  • Verdient er wat aan: Naast het feit dat sommige spullen in bepaalde periodes onnodig zijn kun je ze gemakkelijk delen. En door ze te delen verdien je er zelfs wat aan!
  • Beschikbaar om de hoek: Het kan zomaar de buurman van 3 deuren verder zijn die heeft wat jij nodig hebt.

Uiteraard heeft een trend als de deeleconomie ook nadelen. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Want de deeleconomie kan een grote bedreiging vormen voor het bedrijfsleven bijvoorbeeld.

  • De deeleconomie verdringt professionele aanbieders.
  • Kwaliteit is niet gegarandeerd.

De meeste opvallende quote van het seminar vind ik nog altijd: The collaborative economy gaat elke bedrijfstak raken! Ik ben benieuwd hoe jij hier na het lezen van deze blog mee eens of oneens bent. Gaat het volgens jou alle bedrijfstakken raken of blijft het beperkt tot een aantal sectoren?

Bronnen: Wikipedia, AirBnb, Uber, Nu.nl, Frankwatching, Seminar Futurefields Deeleconomie

Wikipedia (nb). Airbnb. Opgeroepen op 31 oktober 2014 van Wikipedia. http://nl.wikipedia.org/wiki/Airbnb

AirBnb (nb). AirBnb. Opgeroepen op 31 oktober 2014 van AirBnb. https://www.airbnb.nl/

Uber (nb). Uber. Opgeroepen op 31 oktober 2014 van Uber. http://www.uber.com/

Verhaar, M (2014). De deeleconomie wordt deelmaatschappij. Opgeroepen op 31 oktober 2014 van Nu.nl. http://www.nu.nl/weekend/3905769/de-deeleconomie-wordt-deelmaatschappij.html

Van der Kooi, B (2014). Collaborative economy verandert businessmodellen permanent. Opgeroepen op 31 oktober 2014 van Frankwatching. http://www.frankwatching.com/archive/2014/01/17/collaborative-economy-verandert-businessmodellen-permanent/

Advertenties

One thought on “Deeleconomie in opkomst!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s